sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Hobitti eli sinne ja takaisin


J.R.R.Tolkienin kirja Hobitti eli sinne ja takaisin (The Hobbit or There and Back Again) on fantasiaromaani, joka kertoo Bilbo Reppuli nimisen hobitin, velho Gandalfin ja 13 kääpiön:  Dwalin, Balin, Filin, Kilin, Dorin, Norin, Orinin, Òinin, Glóinin, Bifurin, Bofurin, Bomburin ja heidän johtajansa Thorin Tammikilven matkasta lohikäärmeen valloittamalle Yksinäiselle vuorelle.

Kaikki alkaa, kun Bilbon oven taakse ilmestyy velho ja 13 kääpiötä, jotka suostuttelevat vastahakoisen rauhallista elämää arvostavan Bilbon mukaansa matkalle voroksi. Matkan tarkoituksena on saada takaisin Smaugin valloittama vuori, joka on toiminut kääpiöiden suvun linnana ja, joka on täynnä kääpiöiden tarunomaisia aarteita. Seurue joutuu matkansa aikana moniin vaarallisiin seikkailuihin: tappeluun peikkoja vastaan, Syvälle Synkmetsään eksyksiin, jättiläishämähäkkien ruokapöytään ja sotaan hiisiä vastaan sekä moniin kiperiin tilanteisiin: olemaan ilman ruokaa tai juomaa, virumaan vankilassa metsähaltioiden kylässä ja huijaamaan lohikäärmettä. Kirjassa selviää myös kuinka Bilbo sai haltuunsa Taru sormusten herrasta tutun sormuksen, ja kuinka Bilbo nokkeluutensa ansiosta selviää Klonkun kynsistä.

Aluksi juoni kehittyi hitaasti, mikä ei kylläkään ollut mielestäni paha asia, ja kerronta oli hieman jäykähköä ja vanhanaikaista, mutta siihen totuttua mielenkiintoista ja kirjaa oli vaikea laskea kädestään. Pidin myös Tolkienin tavasta tuoda vauhdikkaiden tapahtumien vastapainoksi kepeitä keskusteluja nuotion äärellä ja vierailuja Gandalfin ystävien luona, sekä hänen kehittämästään haltiakielestä ja kirjan liitteenä olevasta kartasta, jossa näkyy tarinan keskeiset paikat.
Kirja sopii kaikenikäisille fantasia-kirjoista nauttiville.
1 kommentti:

  1. Sun tekstit on todella hyviä! :)
    Ja mä haastoin sut... http://sonnynblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista